Taking too long? Close loading screen.

Zweethut ceremonie Midden Nederland 26 januari 2020

Zweethutceremonie Midden Nederland

Het ontstaan van de ceremonie

De zweethut ceremonie Midden Nederland “een thuiskomen in jezelf en je lichaam”. 

In onze rijke menselijke geschiedenis op aarde door eeuwen heen met zijn verschillende culturen en tradities van over de hele wereld is er altijd één verbindende factor geweest, namelijk het houden van rituelen en ceremonies.  Een samenzijn van mensen met één gezamenlijk doel. De gerichte aandacht en intentie worden gebruikt voor een gezamenlijk gewenst resultaat. Aandacht maakt alles mooier, de kracht van een ceremonie ligt vooral in de aandacht die je eraan geeft. Door je open te stellen in jezelf kun je je weer bewust worden van de elementen om je heen. Zo is het mogelijk om de enorme verbondenheid te ervaren van alles in onszelf, met alles buiten onszelf.

Oorsprong van de zweethut ceremonie

De oorsprong van de zweethut ceremonie hebben we te danken aan de Native Americans. Er zijn vele bekende stammen, enkele daarvan zijn de indianenstammen Lakota-Sioux en Hopi. Zij bouwden van lange wilgentakken een raamwerk wat eruit ziet als een iglo. De indianen noemen dit liefkozend een Inipi. Over het raamwerk gingen vervolgens meerdere lagen wollen dekens zodat het binnen donker is. In het midden van de Inipi is een stenencirkel. Hierin worden de hete oranje gloeiende vuurstenen gelegd, komend uit het vuur wat ceremonieel is aangestoken. Als de hut gesloten is gaan er water en kruiden over de stenen om de ervaring en de warmte in de hut compleet maken.
Inipi betekent letterlijk het huis van adem. De warme lucht die vrijkomt als er water over de hete stenen gegoten wordt staat symbolisch voor de adem van grote geest.

Vanuit welke traditie

Vanuit het sjamanisme, waar de zweethut ceremonie vandaan komt, is alles bezield. Grote geest, bij de meesten bekend onder andere namen (bijvoorbeeld God, Allah, Krishna of universum), is aanwezig in alles wat leeft. Van het kleinste insect tot aan de grote zon. Elke cel van elk levend organisme is bezield. Door respectvol om te gaan met de ceremonie, de natuur en de elementen kun je weer dichter in contact komen met jezelf en grote Geest.

Betekenis zweethut ceremonie

Symbolisch gezien staat de zweethut voor de baarmoeder van Moeder Aarde, het vrouwelijke deel in onszelf. Het vuur staat voor het zaad, het mannelijke deel in onszelf. Zowel mannen als vrouwen hebben een mannelijk en een vrouwelijk deel in zich. Het is van belang deze beide te ontmoeten en samen te brengen. Je wordt in de zweethut uitgenodigd om te reizen in je lichaam, in jezelf en op reis te gaan met de windrichtingen.

Voor mij is de Zweethut ceremonie Midden Nederland reinigend, natuurlijk, verdiepend en een innerlijke reis.

Een zweethut ceremonie is voor mij een spiegel, back to nature, terug naar mezelf, mijn lichaam en mijn wortels. Het is elke keer weer een reis in mezelf. Ik voel dat ik elke keer weer wordt uitgenodigd om bewust contact te maken met mijn lichaam en geest. Om de elementen in en buiten mij te ervaren en te beleven;
Het water dat over de stenen gaat en uit mijn poriën komt.
Het vuur wat de stenen verwarmt en daardoor mij in de zweethut.
De lucht die ik voel als de deur van de zweethut opengaat. Als ik buiten sta met mijn handdoek om.
De aarde onder mijn billen die mij draagt in de zweethut. Als ik buiten op blote voeten loop om af te koelen.
Door dit alles voel ik mij na een zweethut ceremonie vaak “herboren” en kom ook zo naar buiten.

De essentie van een zweethut ceremonie Midden Nederland:
Het reinigen van lichaam en geest en je opnieuw te verbinden met alles in jezelf. Door gebruik te maken van de elementen en de windrichtingen.

Programma Zweethutceremonie
  • 09.45 – 10.00 uur Aankomst en welkom deelnemers
  • 10.00 – 12.00 uur Gezamenlijke afstemming thema zweethut ceremonie, opbouw vuur, stenenceremonie en opbouw zweethut
  • 12.00 – 13.00 uur Korte deelronde, wenszakjes maken en lunch
  • 13.00 – +/-14.30 uur 1e zweethut ronde (afhankelijk van aantal deelnemers)
  • 14.30 – 14.45 uur Pauze moment
  • 14.45 – +/-16.15 uur 2e zweethut ronde (afhankelijk van aantal deelnemers)
  • 16.15 – +/- 18.15 uur Gezamenlijk opruimen, afronden en ceremonie afsluiten (uitloop is eventueel mogelijk, houdt er
    rekening mee)

Wenszakjes
Wenszakjes worden ook wel Tabacco tie’s genoemd. Ze worden gemaakt van een klein lapje stof met daarin tabak. In de wenszakjes stop je je gebeden; alles wat je los wilt laten of waar je dankbaar voor bent. Je hangt ze boven je tijdens de ceremonie in de zweethut. Na afloop worden de wenszakjes op het vuur gelegd. Je gebeden gaan middels de rook terug naar Grote Geest waar ze worden gehoord.

Wat kan een zweethut voor jou doen

Een zweethut ceremonie zorgt er voor dat je lichaam en geest op verschillende niveaus worden gereinigd. Dit gebeurt op fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch niveau. Een zweethut ceremonie kan je lichaam en geest reinigen. Reinigen van zaken die niet meer voedend zijn. Je wordt uitgenodigd om bewust contact te maken met je lichaam en geest. Hierdoor kunnen oude, niet meer voedende ideeën, gewoontes en/of patronen losgelaten worden. Losgelaten worden om daarna getransformeerd te worden en te kunnen veranderen.

In de donkere zweethut word je door de warmte uitgenodigd om je aandacht volledig op jezelf te richten en contact te maken met je lichaam. Door het verstillen in jezelf kun je de verbinding met jezelf vergroten en jouw innerlijke wijsheid wakker maken.
Zaken kunnen voor jezelf weer helder worden, zodat je deze na de zweethut in het dagelijks leven kunt integreren.

Wat heb je praktisch nodig voor de zweethut ceremonie Midden Nederland

– Badjas of omslagdoek en Sherpa voor de vrouwen
– Drie handdoeken, 1 om op te zitten in de zweethut, 1 om om je heen te slaan en 1 om je af te drogen
– Slippers/schoenen of blote voeten
– Zorg dat je gedurende de dag genoeg drinkt, in de zweethut verlies je veel vocht
– Kleding waar jij je prettig in voelt. Passend naar het weer, aangezien we buiten zijn
– Wat lekkers en voedzaam voor de lunch. Houdt het licht, dit is prettiger in de zweethut. Wat lekkers om te delen met iedereen na afloop
– Je persoonlijke kracht voorwerpen en een donatie voor het zweethut team. Zij ondersteunen met liefde de ceremonie

Gebruiken bij de zweethut ceremonie

Voor een optimale ervaring is het beter om twee dagen van tevoren geen alcohol of drugs te gebruiken. Er zijn minimaal 7 deelnemers en maximaal 25 deelnemers van alle leeftijden.
Gezamenlijk bereiden wij de ceremonie voor door hout te zagen en te hakken en de zweethut te bedekken met dekens. Met aandacht maken wij de ceremonieplek tot een mooie plek waar wij graag willen zijn. Na de voorbereidingen is er alle tijd om te genieten van het prachtige bos bij het Vlinderhuys.
Na afloop van de zweethut ceremonie ruimen we ook gezamenlijk op en ronden we de dag af.


Kleding wel of niet tijdens een zweethut ceremonie

Het gebruik bij deze zweethut is dat je ongekleed de hut in gaat. Zo wordt je immers ook geboren, naakt en puur. Echter wanneer je je hier onprettig bij voelt, is het geen probleem als je gekleed in sherpa of met ondergoed aan de zweethut ceremonie in gaat.

Zijn er gezondheid- of psychische klachten of is er sprake van medicatie gebruik graag dit even van tevoren aangeven. Vrouwen in hun maantijd zijn welkom, graag wel even aangeven van tevoren.

“Aho Mitakayo Oyasin”

De betekenis van dit woord is vrij vertaald; “Voor mij en al mijn zielsverwanten in verbondenheid”. Dit Lakota woord wordt in vele ceremonies gebruikt om stil te staan bij en te bedanken voor. Zo wordt de cirkel weer rond gemaakt. Door dankbaar te zijn voor alles wat je gegeven is kan er ook weer een nieuwe cyclus beginnen. Vaak wordt er ook een afgekorte versie gebruikt “AHO”.

Gebeden en drum en zang
Vaak wordt er tijdens de ceremonie gedrumd, gezongen en gebeden. Er worden verhalen gedeeld en verteld, soms zelfs ook traditionele liederen gezongen. De zweethut ceremonie is een eeuwenoude ceremonie van reiniging en gebed om je zelf weer te ontmoeten, te verstillen en van jouw prachtlichaam te genieten.

Investering in jezelf 

Koop je toegangskaart online via de Webshop van Innerchanges en ontvang €5,- korting.
De prijs is € 60,00 aan de deur en € 55,- online.
Reserveer, daarom nu met  €5,- korting, je plaats hieronder bij de datum van je voorkeur. 
Na je betaling online is je aanmelding definitief.
Kinderen tot 18 jaar zijn welkom voor € 1,-, contant te voldoen op de dag zelf. Graag vermelden in de opmerkingen als ze meegaan.
Vanaf nu in de webshop een zweethut 6-rittenkaart voor de liefhebbers!   Heb je interesse laat het weten door te mailen naar Erik@innerchanges.nl 

Ik hoop je te ontmoeten in het Vlinderhuys bij de eerst volgende zweethutceremonie.
Hartsgroet,
Erik Roesink & Team zweethut ceremonie Midden Nederland

Wil je graag meer lezen over de zweethut? Bekijk dan eens de blog die ik geschreven heb over de zweethut ceremonie.  Bekijk ook eens de webshop met onder andere bijzondere kruiden en zelfgemaakte drums.

Zweethutceremonie Midden Nederland
|||::
Het Vlinderhuys
Share This