Mannelijke kwetsbaarheid deel 1

Mannelijke kwetsbaarheid: "Wat betekent dat precies?"

Mag een man zacht zijn en zijn gevoel tonen? Laten zien wat hij ervaart in woord en gevoel? Zich werkelijk uiten op elke manier? We horen het maar al te vaak om ons heen. De meeste mensen zijn er mee groot gebracht. Cliché uitdrukkingen:

  • “Als je huilt ben je een watje”
  • “Je moet sterk zijn anders ben je geen echte man”
  • “Echte mannen huilen niet”
  • “Niet zeuren, doorgaan, echte mannen piepen niet”

Veel gehoorde uitdrukkingen die voorbij komen op verschillende momenten in het leven van een man die opgroeit. Laten we die verschillende uitdrukkingen eens onder de loep nemen. Weten we eigenlijk nog wel wat het werkelijk betekent een man te zijn? Ben je een echte man als je het gespierde lichaam hebt dat we overal zien op tv en in de magazines?

Wat betekent het om een man te zijn in deze tegenwoordige tijd?

Door de televisie, onze ouders en de omgeving (school, vrienden, geloof e.d.) hebben we volgens mij jarenlang een beeld gezien, gehoord en ervaren dat je sterk moet zijn. Je mag geen gevoel laten zien en uiten. Je moet je gevoel inslikken, opkroppen en doorgaan. Uiteindelijk als je een relatie hebt mag je dit alles weer afleren. Je vriendin/vrouw vindt het toch ook wel fijn en noodzakelijk als je vertelt wat er nu eigenlijk van binnen in je omgaat. Ze wil je graag bereiken en anders lukt dat niet. Jullie leven dan langs elkaar en niet met elkaar. Je vriendin/vrouw vind je anders maar koud, kil en een lompe boer die niks van haar snapt. Het is natuurlijk ook mogelijk om naar de alcohol of drugs te grijpen omdat je simpelweg niet weet hoe je met je gevoelens moet omgaan. Je kan en wil je niet uiten. Je voelt ergens van binnen ook wel dat het anders kan. Je weet alleen niet hoe?!

"Hoe moet ik met mezelf omgaan? Hoe kan ik bij mezelf komen? Wat betekent voelen voor mij, hoe kan ik voelen? Wie ben ik? Hoe is het om iemand lief te hebben? Hoe kan ik Zijn? Met deze vragen heb ik ook heel lang rond gelopen.
Volgens mij kun je verschillende paden bewandelen om tot antwoorden op deze vragen te komen. Net zoals vele mannen in vroegere tijden en ook in de huidige tijd was ik ook zoekend naar wat het is een man te zijn. Ik was en ben op zoek naar wat kwetsbaarheid is. Wat kan wel en niet als man? Hoe dien je je als man op te stellen?
Ik heb in mijn tienerjaren het pad bewandeld van slechte vrienden, drugs en drank. Ik zocht een uitweg. Ik werd niet gelukkig van dit pad en ervoer zo niet wat er zich werkelijk in mij afspeelde. Ik heb ervaren dat dit voor mij niet werkt, omdat ik inmiddels weet dat dit me alleen maar verder van mezelf afbrengt. Ik ontdekte langzaamaan hoe ik met alles van binnen in mij om moest gaan.

"Hoe moet ik met mezelf omgaan? Hoe kan ik bij mezelf komen?"

Terugkijkend, heb ik een “afwezige vader” gehad. Een vader die fysiek aanwezig was en is, maar niet kon praten over zijn gevoel, vaak uit zijn plaat ging en graag controle wilde houden. Mijn vader hield en houdt op 'zijn manier' van mij. Dat wat hij ervoer aan emoties at of rookte hij weg. Helaas was het dan vaak zo voor mij dat ik zijn liefde niet kon ervaren. Hierdoor had ik al vroeg besloten dat de wereld onveilig was voor mij. Ik kan het mijn vader ook niet kwalijk nemen want hij heeft ook nooit van zijn vader geleerd hoe hij met zijn mannelijke kwetsbaarheid om kon gaan. Wel kan ik zeggen dat ik mijn vader dankbaar ben voor alles wat ik heb mogen ervaren en leren van hem. Want zonder hem was ik niet de man geworden die ik nu ben.

Top menu-circlecross-circle
Erik Roesink

Erik Roesink

Motivator, Trainer, Ademcoach, Trainingsacteur

I will be back soon

Erik Roesink
Hallo 👋 Heb je een vraag? Ik help je graag op weg!
Ik ben bereikbaar via:
chat