Taking too long? Close loading screen.

Zweethutceremonie Midden Nederland 1 september 2019

Zweethutceremonie Midden Nederland

Zweethutceremonie midden Nederland
 “een thuiskomen in jezelf en je lichaam”            

Het ontstaan van de Zweethutceremonie

In onze rijke menselijke geschiedenis op aarde door eeuwen heen met zijn verschillende culturen en tradities van over de hele wereld, is er altijd één verbindende factor geweest namelijk het houden van rituelen en ceremonies.  Een samenzijn van mensen met één gezamenlijk doel. De gerichte aandacht en intentie worden gebruikt voor een gezamenlijk gewenst resultaat. Aandacht maakt alles mooier, de kracht van een ceremonie ligt vooral in de aandacht die je eraan geeft. Door je open te stellen in jezelf kun je je weer bewust worden van de elementen om je heen. Zo is het mogelijk om de enorme verbondenheid te ervaren van alles in onszelf, met alles buiten onszelf.

Oorsprong van de zweethut ceremonie

Deze hebben we te danken aan de Native Amerikanen. Er zijn vele bekende stammen enkele daarvan zijn de indianenstammen de Lakota-Sioux en de Hopi. Zij bouwden van lange wilgentakken een iglo uitziend, raamwerk genaamd Inipi. Hier gingen vervolgens meerdere lagen wollen dekens overheen. Zodoende is het binnen donker. In het midden van deze plek is een stenencirkel, waar de oranje gloeiende verwarmde vuurstenen ingelegd worden. Waarna kruiden en water over de stenen gaan, die de warmte en ervaring compleet maken.
Inipi betekent letterlijk het huis van adem. De warme lucht die vrijkomt als er water over de hete stenen gegoten wordt, staat symbolisch voor de adem van grote geest.

Vanuit welke traditie

Vanuit het sjamanisme, waar deze traditie vandaan komt is alles bezield. Grote geest, bij de meeste bekend onder andere namen, bijvoorbeeld God, Allah, Krishna of universum of een andere naam, is aanwezig in alles wat leeft. Van het kleinste insect tot aan de grote zon, elke cel van elk levend organisme is bezield. Door respectvol om te gaan met de ceremonie, de natuur en de elementen, kun je weer dichter in contact komen met jezelf en grote Geest.

Betekenis zweethutceremonie

Symbolisch gezien staat de zweethut voor de baarmoeder van Moeder Aarde, het vrouwelijke deel in ons. Het vuur voor het zaad, het mannelijke deel in ons mensen. Aangezien wij mensen beiden hebben, het mannelijke en vrouwelijke in onszelf, is het een kunst deze beide te ontmoeten en samen te brengen in onszelf. Je wordt in de zweethut uitgenodigd, om te reizen in je lichaam, in jezelf en op reis te gaan met de windrichtingen.

Voor mij is de Zweethutceremonie midden Nederland, reinigend, natuurlijk, verdiepend en een innerlijke reis.

Een zweethutceremonie is voor mij een spiegel, back to nature terug naar mezelf, mijn lichaam en mijn wortels. Het is elke keer weer een reis in mezelf. Ik voel dat ik elke keer weer wordt uitgenodigd om bewust contact te maken met mijn lichaam en geest. Om de elementen in en buiten mij te ervaren en te beleven. Het water dat over de stenen gaat en uit mijn poriën komt. Het vuur, wat de stenen verwarmt en mij in de zweethut. De lucht, die ik voel wanneer de deur opengaat in de zweethut en wanneer ik buiten sta met mijn handdoek om. De aarde, onder mijn billen in de zweethut die mij draagt en wanneer ik buiten op blote voeten loop om af te koelen. Waardoor ik mij na een zweethut ceremonie vaak “herboren” voel en zo ook naar buiten kan komen.

De essentie van een zweethutceremonie Midden Nederland:
Is het reinigen van lichaam en geest en je opnieuw te verbinden met alles in jezelf. Door gebruik te maken van de elementen en de windrichtingen.

Programma Zweethutceremonie
  • 09.45 – 10.00 uur Aankomst en welkom deelnemers
  • 10.00 – 12.00 uur gezamenlijke afstemming thema zweethutceremonie, opbouw vuur, stenenceremonie en opbouw zweethut
  • 12.00 – 13.00 uur korte deelronde en wenszakjes maken en lunch
  • 13.00 – +/-14.30 uur 1e zweethut ronde (afhankelijk van aantal deelnemers)
  • 14.30 – 14.45 uur pauze moment
  • 14.45 – +/-16.15 uur 2e zweethut ronde (afhankelijk van aantal deelnemers)
  • 16.15 – +/- 17.15 uur gezamenlijk opruimen, afronden en ceremonie afsluiten

Wenszakjes
De wenszakjes, ook wel Tabacco tie’s genoemd, die je kunt maken tijdens een zweethut ceremonie. Zijn je gebeden die je meeneemt door ze boven je te hangen in de zweethutceremonie. Hier kun je alles instoppen wat je wilt loslaten of waar je dankbaar voor bent. Na afloop worden de wenszakjes op het vuur gelegd en gaan terug middels de rook naar Grote Geest waar ze gehoord worden.

Wat kan een zweethut voor jou doen

Een zweethutceremonie zorgt er voor dat je lichaam en geest op verschillende niveaus worden gereinigd. Dit gebeurt op fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch niveau. Een zweethut ceremonie kan je lichaam en geest reinigen van zaken die niet meer voedend zijn. Je wordt uitgenodigd om bewust contact te maken met je lichaam en geest. Zodat oude niet meer voedende ideeën, gewoontes en/of patronen kunnen worden los gelaten, transformeren en veranderen.

In de donkere zweethut word je door de warmte uitgenodigd, om je aandacht volledig op jezelf te richten en contact te maken met je lichaam. Door het verstillen in jezelf kun je de verbinding met jezelf vergroten en jouw innerlijke wijsheid wakker maken.
Zaken kunnen voor jezelf weer helder worden, zodat je deze na de zweethut in het dagelijks leven kunt integreren.

Wat heb je praktisch nodig voor de zweethutceremonie Midden Nederland

– Badjas of omslagdoek en Sherpa voor de vrouwen
– 3 Handdoeken, om op te zitten in de zweethut, 1 om om je heen te slaan en 1 om je af te drogen
– Slipper/schoenen of blote voeten
– Zorg dat je gedurende de dag genoeg drinkt, in de zweethut laat je ook genoeg vocht los
– Kleding waar jij je prettig in voelt en passend naar het weer, aangezien we buiten zijn
– Wat lekkers en voedzaam voor de lunch, houdt het licht, dit is prettiger in de zweethut. Wat lekkers om te delen met iedereen na afloop
– Je persoonlijke kracht voorwerpen en een donatie voor het zweethut team dat met liefde de ceremonie ondersteunt.

Gebruiken bij de zweethutceremonie

Voor een optimale ervaring is het handig, om tot 2 dagen van de voren, geen alcohol of drugs te gebruiken. Na gezamenlijk de voorbereidingen gedaan te hebben voor de ceremonie, is er alle tijd om te genieten van het prachtige bos bij het Vlinderhuys. Er zijn minimaal 7 deelnemers en maximaal 25 deelnemers op een dag van alle leeftijden. Gezamenlijk bereiden wij de ceremonie voor door hout te zagen en te hakken en de zweethut te bedekken met dekens. Met aandacht maken wij de ceremonieplek tot een mooie plek waar wij graag willen zijn. Na afloop van de zweethutceremonie ruimen we ook gezamenlijk op en ronden we de dag af.

Kleding wel of niet tijdens een zweethutceremonie

Het gebruik wat bij deze zweethut is, dat je ongekleed de zweethut in gaat. Zo wordt je immers ook geboren, naakt en puur. Echter wanneer je je hier onprettig bij voelt, is het geen probleem als je gekleed in sherpa of met ondergoed aan de zweethutceremonie in gaat.

Zijn er gezondheid- of psychische-klachten of is er sprake van medicatie gebruik graag dit even van tevoren aangeven.
Vrouwen in hun maantijd zijn welkom, graag wel even aangeven van te voren.

“Aho Mitakayo Oyasin”

De betekenis van dit woord is vrij vertaald; “Voor mij en al mijn zielsverwanten in verbondenheid”. Dit Lakota woord wordt in vele ceremonies gebruikt om stil te staan bij en te bedanken, zo wordt de cirkel weer rond gemaakt. Door dankbaar te zijn voor alles wat je gegeven is, kan er ook weer een nieuwe cyclus beginnen. Vaak wordt er ook een afgekorte versie gebruikt “AHO”.

Gebeden en drum en zang
Vaak wordt er tijdens een Zweethutceremonie gedrumd, gezongen en gebeden. Er worden verhalen gedeeld en verteld, soms zelfs ook traditionele liederen gezongen. De zweethutceremonie is een eeuwenoude ceremonie van reiniging en gebed om je zelf weer te ontmoeten, te verstillen en van jou pracht lichaam te genieten.

Investering in jezelf 

Koop je toegangskaart online via de Webshop, gevuld met drums en kruiden, van Innerchanges en ontvang €5,- korting online.
De prijs is € 60,00 aan de deur en € 55,- online.
Reserveer, daarom nu met  €5,- korting, je plaats hieronder bij de datum van je voorkeur. 
Na je betaling online is je aanmelding definitief.
Kinderen tot 18 jaar zijn welkom voor € 1,-, contant te voldoen op de dag zelf. Graag vermelden in de opmerkingen als ze meegaan.
Binnenkort in de webshop een zweethut 6-rittenkaart voor de liefhebbers!   Heb je interesse laat het weten door te mailen naar Erik@innerchanges.nl 

Ik hoop je te ontmoeten in het Vlinderhuys bij de eerst volgende zweethut
Hartsgroet,
Erik Roesink & Team zweethutceremonie Midden Nederland

Wil je graag meer lezen over de zweethut bekijk dan eens de blog die ik geschreven heb over de zweethutceremonie. 

Zweethutceremonie Midden Nederland
|||::
Het Vlinderhuys
Share This