Zweethutceremonie Midden en Zuid Nederland

Ben je op zoek naar een zweethutceremonie in Nederland?

Centraal in het midden van Nederland in de provincie Utrecht op loopafstand van station Amersfoort, staan in het bos de zweethutten van de zweethutceremonie midden Nederland van Innerchanges.

In Zuid Nederland vlakbij Eindhoven,  staan in een mooi stukje bos twee nieuwe zweethutten van Innerchanges.

De zweethutceremonie Midden en Zuid Nederland ‘een thuiskomen in jezelf en je lichaam’.

Het ontstaan van de ceremonie

In onze rijke menselijke geschiedenis op aarde door eeuwen heen met zijn verschillende culturen en tradities van over de hele wereld is er altijd één verbindende factor geweest, namelijk het houden van rituelen en ceremonies.  Een samenzijn van mensen met één gezamenlijk doel. De gerichte aandacht en intentie worden gebruikt voor een gezamenlijk gewenst resultaat. Aandacht maakt alles mooier, de kracht van een ceremonie ligt vooral in de aandacht die je eraan geeft. Door je open te stellen in jezelf kun je je weer bewust worden van de elementen om je heen. Zo is het mogelijk om de enorme verbondenheid te ervaren van alles in onszelf, met alles buiten onszelf.

Wat kan een zweethut voor jou doen

Een zweethutceremonie zorgt er voor dat je lichaam en geest op verschillende niveaus worden gereinigd. Dit gebeurt op fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch niveau. Een zweethut ceremonie kan je lichaam en geest reinigen. Reinigen van zaken die niet meer voedend zijn. Je wordt uitgenodigd om bewust contact te maken met je lichaam en geest. Hierdoor kunnen oude, niet meer voedende ideeën, gewoontes en/of patronen losgelaten worden. Losgelaten worden om daarna getransformeerd te worden en te kunnen veranderen.

In de donkere zweethut word je door de warmte uitgenodigd om je aandacht volledig op jezelf te richten en contact te maken met je lichaam. Door het verstillen in jezelf kun je de verbinding met jezelf vergroten en jouw innerlijke wijsheid wakker maken.
Zaken kunnen voor jezelf weer helder worden, zodat je deze na de zweethut in het dagelijks leven kunt integreren.

Wat kan het je opleveren

Je kunt meer focus en rust ervaren in je denken.
Je krijgt zicht en inzicht over jezelf, patronen en innerlijke structuren.
Een diepe verbondenheid met de elementen en de natuur om je heen
Intenties worden duidelijker en wat de volgende stappen zijn.
Je hebt losgelaten wat je niet langer dient op alle lagen.
Je wensen en dromen zijn door je wenszakjes (tay's) een stap dichterbij
Een heerlijke dag gewoon voor jezelf, in rust en ruimte voor je eigen proces
Je kracht en passie gaan weer stromen.
Diepe verbinding met jezelf en je lichaam
Jouw levens-, zielsmissie in dit leven wordt helder(-der).

De oorsprong van de zweethutceremonie hebben we te danken aan de Native Americans. Er zijn vele bekende stammen, enkele daarvan zijn de indianenstammen Lakota-Sioux en Hopi. Zij bouwden van lange wilgentakken een raamwerk wat eruitziet als een iglo. De indianen noemen dit liefkozend een Inipi. Over het raamwerk gingen vervolgens meerdere lagen wollen dekens zodat het binnen donker is. In het midden van de Inipi is een stenencirkel. Hierin worden de hete oranje gloeiende vuurstenen gelegd, komend uit het vuur wat ceremonieel is aangestoken. Als de hut gesloten is gaan er water en kruiden over de stenen om de ervaring en de warmte in de hut compleet maken.
Inipi betekent letterlijk het huis van adem. De warme lucht die vrijkomt als er water over de hete stenen gegoten wordt staat symbolisch voor de adem van grote geest.

 Vanuit welke traditie

Vanuit het sjamanisme, waar de zweethut ceremonie vandaan komt, is alles bezield. Grote geest, bij de meesten bekend onder andere namen (bijvoorbeeld God, Allah, Krishna of universum), is aanwezig in alles wat leeft. Van het kleinste insect tot aan de grote zon. Elke cel van elk levend organisme is bezield. Door respectvol om te gaan met de ceremonie, de natuur en de elementen kun je weer dichter in contact komen met jezelf en grote Geest.

Betekenis zweethutceremonie

Symbolisch gezien staat de zweethut voor de baarmoeder van Moeder Aarde, het vrouwelijke deel in onszelf. Het vuur staat voor het zaad, het mannelijke deel in onszelf. Zowel mannen als vrouwen hebben een mannelijk en een vrouwelijk deel in zich. Het is van belang deze beide te ontmoeten en samen te brengen. Je wordt in de zweethut uitgenodigd om te reizen in je lichaam, in jezelf en op reis te gaan met de windrichtingen.

Een zweethutceremonie is voor mij een spiegel, back to nature, terug naar mezelf, mijn lichaam en mijn wortels. Het is elke keer weer een reis in mezelf. Ik voel dat ik elke keer weer wordt uitgenodigd om bewust contact te maken met mijn lichaam en geest. Om de elementen in en buiten mij te ervaren en te beleven;
Het water dat over de stenen gaat en uit mijn poriën komt.
Het vuur wat de stenen verwarmt en daardoor mij in de zweethut.
De lucht die ik voel als de deur van de zweethut opengaat. Als ik buiten sta met mijn handdoek om.
De aarde onder mijn billen die mij draagt in de zweethut. Als ik buiten op blote voeten loop om af te koelen.
Door dit alles voel ik mij na een zweethut ceremonie vaak “herboren” en kom ook zo naar buiten.

Voor een optimale ervaring is het beter om twee dagen van tevoren geen alcohol of drugs te gebruiken. Er zijn minimaal 7 deelnemers en maximaal 25 deelnemers van alle leeftijden.
Gezamenlijk bereiden wij de ceremonie voor door hout te zagen en te hakken en de zweethut te bedekken met dekens. Met aandacht maken wij de ceremonieplek tot een mooie plek waar wij graag willen zijn. Na de voorbereidingen is er alle tijd om te genieten van het prachtige bos bij het Vlinderhuys. of het bos in de buurt van Eindhoven
Na afloop van de zweethutceremonie ruimen we ook gezamenlijk op en ronden we de dag af.

Kleding wel of niet tijdens een zweethut ceremonie

Het gebruik bij deze zweethut is dat je ongekleed de hut in gaat. Zo word je immers ook geboren, naakt en puur. Echter wanneer je je hier onprettig bij voelt, is het geen probleem als je gekleed in sherpa of met ondergoed aan de zweethut ceremonie in gaat.

Zijn er gezondheid- of psychische klachten of is er sprake van medicatie gebruik graag dit even van tevoren aangeven. Vrouwen in hun maantijd zijn welkom, graag wel even aangeven van tevoren.

“Aho Mitakayo Oyasin”

De betekenis van dit woord is vrij vertaald; “Voor mij en al mijn zielsverwanten in verbondenheid”. Dit Lakota woord wordt in vele ceremonies gebruikt om stil te staan bij en te bedanken voor. Zo wordt de cirkel weer rondgemaakt. Door dankbaar te zijn voor alles wat je gegeven is kan er ook weer een nieuwe cyclus beginnen. Vaak wordt er ook een afgekorte versie gebruikt “AHO”.

De kracht van de wenszakjes

Wenszakjes worden ook wel Tabacco tye’s genoemd. Ze worden gemaakt van een klein lapje stof met daarin tabak. In de wenszakjes stop je je gebeden; alles wat je los wilt laten of waar je dankbaar voor bent. Je hangt ze boven je tijdens de ceremonie in de zweethut. Na afloop worden de wenszakjes op het vuur gelegd. Je gebeden gaan middels de rook terug naar Grote Geest waar ze worden gehoord.

Gebeden en drum en zang
Vaak wordt er tijdens de ceremonie gedrumd, gezongen en gebeden. Er worden verhalen gedeeld en verteld, soms zelfs ook traditionele liederen gezongen. De zweethutceremonie is een eeuwenoude ceremonie van reiniging en gebed om je zelf weer te ontmoeten, te verstillen en van jouw prachtlichaam te genieten.

 • 9.45 – 10.00 uur Aankomst en welkom deelnemers
 • 10.00 – 12.00 uur Gezamenlijke afstemming thema zweethut ceremonie, opbouw vuur, stenenceremonie en opbouw zweethut
 • 12.00 – 13.00 uur Korte deelronde, wenszakjes maken en lunch
 • 13.00 – +/-14.30 uur 1e zweethut ronde (afhankelijk van aantal deelnemers)
 • 14.30 – 14.45 uur Pauze moment
 • 14.45 – +/-16.15 uur 2e zweethut ronde (afhankelijk van aantal deelnemers)
 • 16.15 – +/- 18.15 uur Gezamenlijk opruimen, afronden en ceremonie afsluiten (uitloop is eventueel mogelijk, houdt er rekening mee)
 •  Badjas of omslagdoek en Sherpa voor de vrouwen
 •  Drie handdoeken, 1 om op te zitten in de zweethut, 1 om om je heen te slaan en 1 om je af te drogen
 • Slippers/schoenen of blote voeten
 • Waterfles/bidon. Zorg dat je gedurende de dag genoeg drinkt, in de zweethut verlies je veel vocht
 • Kleding waar jij je prettig in voelt. Passend naar het weer, aangezien we buiten zijn
 • Wat lekkers en voedzaam voor de lunch. Houdt het licht, dit is prettiger in de zweethut.
 • Wat lekkers om te delen met iedereen na afloop
 •  Je persoonlijke kracht voorwerpen en een donatie voor het zweethut team. Zij ondersteunen met liefde de ceremonie

Koop je toegangskaart online via de Webshop van Innerchanges en ontvang €5,- korting.
De prijs is € 70,00 aan de deur en € 65,- online.
Reserveer, daarom nu met €5,- korting, je plaats hieronder bij de datum van je voorkeur. 
Na je betaling online is je aanmelding definitief.
Kinderen tot 18 jaar zijn welkom door € 1,-, contant te voldoen op de dag zelf. Graag vermelden in de opmerkingen als ze meegaan.
Vanaf nu in de webshop een zweethut 6-rittenkaart voor de liefhebbers!

Heb je interesse laat het weten door te mailen naar Erik@innerchanges.nl

Ik hoop je te ontmoeten op een van onze locaties, bij de eerstvolgende zweethutceremonie.
Hartsgroet,
Erik Roesink & Team zweethutceremonie Midden en Zuid Nederland

Wil je graag meer lezen over de zweethut? Bekijk dan eens de blog die ik geschreven heb over de zweethutceremonie.  Bekijk ook eens de webshop met onder andere bijzondere kruiden en zelfgemaakte drums.

In de buurt van Eindhoven in een prachtig stuk bos beheerd door een ouderlijk echtpaar, liggen de 2 zweethutten van Innerchanges. De zweethutten verschillen in diameter met een grote van 3,5  en 5 meter, zijn er veel mensen die kunnen deelnemen op de openbare zweethutceremonie dagen. In het midden tussen de zweethutten in ligt een grote vuurplaats.

Deze magische plek nodigt uit om alle drukte los te laten, aan te komen en te genieten van de meditatieve paden van wind die aangelegd zijn rondom de zweethutten. In de gatheringstent of keukentent van 8 bij 4 meter kun je ook heerlijk bijkomen.  Of je gaat pootje baden in Bart’s Badje waar je kan genieten van een modderbad en een waterbad.

Het prachtige Brabantse landschap nodigt uit los te laten, tot rust te komen en te genieten van de natuur in zijn volle aanwezigheid. Op het terrein staan ook een grote slaaptunnel en er is een buitenkeuken om maaltijden te bereiden tijdens een Zweethut intensief Weekend, Drum making Weekend, Zweethut Vision Quest of de Sjamanistische Retraite van de Ziel zodat alles goed verzorgd is. Wij hopen je hier binnenkort te mogen begroeten, zodat we deze rijkdom mogen delen met jullie allemaal.

Deze plek als mede ook de zweethut plek in Amersfoort is door een groep te huren. Voor vragen en prijzen mail Erik@innerchanges.nl

Hartsgroet team Zweethutceremonie midden en zuid Nederland.

 

Centraal in het midden van Nederland in de provincie Utrecht op loopafstand van station Amersfoort, staan in het bos de zweethutten van de zweethut ceremonie midden Nederland van Innerchanges. Op een prachtig terrein van een voormalig klooster liggen de 2 zweethutten bij het mooie Vlinderhuys. In het stukje bos, wat onder de Bokkeduinen valt en sinds kort beschermd natuurgebied is want er woont o.a. een Dassen familie. Kom je helemaal even tot rust weg van de drukte. In de grote omkleedruimte staan genoeg stoelen en koffie en thee met wat lekkers tijdens een Zweethutceremonie om je welkom te heten. Om de zweethutten ligt een pad van wind. Dat je meditatief kan bewandelen. Er staat een grote wilgenmuur van maar liefst 25 meter die het een heerlijke beschutte plek maakt.  Vlakbij het zweethut terrein ligt er een berkencirkel en er ligt ook een labyrint in de lindencirkel waar je kan wandelen. Voel je van harte welkom op deze magische plek, die je uitnodigt tot rust te komen bij jezelf en te ervaren dat jij verbonden bent met alles.

Wij hebben een aantal maatregelen genomen volgens de richtlijnen van het RIVM. Dit betekent o.a. dat we maximaal 10 deelnemers per dag kunnen toelaten. Daarnaast hebben we het terrein en de ceremonie aangepast op de 1,5 meter regel.

Voor deelname ontvang je van ons een medische Corona vragenlijst en een lijst met richtlijnen om de dag soepel en verantwoord te laten lopen. Deze ontvang je binnen enkele dagen nadat je je ticket hebt gekocht, uiterlijk 1 dag voor aanvang.  We hopen je binnenkort te ontmoeten op een van onze ceremonie dagen! Wij hanteren de volgende hygiëne maatregelen: *was regelmatig je handen *bij niezen en hoesten gebruik een zakdoek of nies in je elleboog *houdt 1,5 meter afstand *blijf thuis bij verkoudheid klachten

De hut van zondag was uitermate prettig. Het pure gevoel is nog enkele dagen bij me gebleven. Maandagochtend deed ik een massage sessie bij een vaste klant.  Dat pakte bijzonder goed uit, enorme ontladingen van vastzittende emoties. Ik was helder, rustig kon er goed bij blijven. Stimulerend zonder te sturen. Entameren is daar een goed woord voor, of faciliteren. Kortom, bedankt voor de intense zweethut ervaring, goede sfeer met fijne mensen, prachtplek! Een volgende keer gaat geen jaar duren!

Als dank een klein gedichtje van mij :

Zó heeft mijn ziel zich ingegraven
achter laag op laag verharde eelt,
dat ik met moeite kan verdragen,
hoe mijn passie zich verveelt..
(maart ’16)

Met hartelijke groet, Ernst vd Zee

 

 

Hey Erik en zijn zweethut team🙏,

Wat een fantastische ervaring hebben we gehad.

In de ochtend was het voor ons nog even onwennig, en het gevoel waar zijn we beland.

Maar goed alles was voor ons nieuw😜

Zo mooi om de verbinding en het samenzijn te voelen aan het einde van de dag🙏

Zo fijn om weer dicht bij je zelf te staan 💫 we komen zeker weer terug.

Nogmaals dank jullie wel ❣

Liefs,

Sebastian en ilze

 

 

Ik heb een keer of 4 meegedaan met de zweethut altijd vond ik het bijzonder hoe snel er een groepsgevoel ontstond en hoe fijn het was om samen de zweet op te bouwen en hout te halen voor het vuur.

Daarna de stenen uitkiezen en op het vuur leggen met een speciale betekenis.

De eerste 3 keer ben ik letterlijk de zweethut uit gevlucht vanwege de hitte.

Toch bleef het trekken en de laatste keer was ik erg emotioneel, het was een dubbel gevoel ik wilde graag de hele ceremonie uitzitten maar tegelijkertijd wilde ik weg.

Door een fijn gesprek met Erik hierover ben ik toch de zweethut ingegaan en met zijn begeleiding over ademhaling en contact met de grond maken tijdens de ceremonie heb ik voor het eerst alles los kunnen laten en genoten van het zalige gevoel dat ik er mocht zijn en dat het zo goed was.

Ik verheug me op de volgende zweethut ceremonie nu ik mijn angst kwijt ben

Liefs van Jannie Duitsermaat

 

 

Anderhalf jaar geleden ging ik voor het eerst naar een zweethut ceremonie, onder begeleiding van Erik. Ik vond het spannend, had er veel zin in en stond er open in.

Éen van de teamleden heette mij welkom, gaf mij een korte uitleg over hoe de dag zou gaan verlopen. Wat een bijzondere dag was het! Een dag van verbinding met de groep waar je mee samen bent en een dag van verbinding met jezelf en de natuur. De zweethut ceremonie is niet alleen de zweethut ingaan, het is zoveel meer. Allereerst is de plek, midden in het bos waar de zweethutten staan, echt magisch!!!

Je begint de dag in een cirkel, er wordt kennis gemaakt, het vuur wordt aangestoken door de leden van het vuur team. Samen ga je de stenen ceremonie doen, de stenen worden met intentie op het vuur gelegd en na een aantal uren gaan die stenen de zweethut in. Iedereen krijgt een taak; er is hout nodig voor het vuur, de zweethut wordt met heel veel wollen dekens bedekt die vooraf een lekkere smudge (reiniging) van salie krijgen.

Er heerst een fijne sfeer en de teamleden staan altijd klaar om je te helpen of om je gerust te stellen. Na de lichte lunch is het zover om de zweethut in te gaan. Iedereen wordt gesmudgd met salie en dan mag je erin. Wat een beleving zo’n ceremonie.  Erik begeleidt de ceremonie, één voor één komen de hete stenen van het vuur de zweethut binnen en worden zij geëerd. Hij legt verschillende wieroken op de stenen waardoor het heerlijk gaat ruiken, hij drumt en zingt. Het wordt goed heet, het is echt donker maar deze factoren helpen mij in ieder geval om naar binnen te keren.

Ieder zijn of haar reis is persoonlijk en uniek. Het besef van tijd raak ik kwijt als ik in de zweethut ben en als de ceremonie geëindigd is krijg je de tijd om op je eigen tempo opnieuw geboren te worden. Want zo voelt het echt voor mij, van het veilig en warm geborgen voelen in de zweethut (baarmoeder) om dan in het felle buitenlicht naar buiten te komen.

Daar ga je op de aarde liggen onder de bomen en kom je in je eigen tempo bij. Ook hier staan de teamleden klaar om je te helpen mocht je dat nodig hebben, de zorg en begeleiding is heel liefdevol en goed. Iedereen helpt mee om alles op te ruimen en gezamenlijk sluit je de dag in een cirkel af. De dagen erna werkt alles nog alles nog door dus kan je lang nagenieten.

Ik vind het een prachtig cadeau aan mijzelf dus na die eerste keer ben ik er zo vaak mogelijk bij! Elke keer is het een andere reis, en ik krijg dat wat ik op dat moment nodig heb.

Hartelijke groet,
Elvira Ballast

Voor mij is de Zweethut ceremonie Midden en Zuid Nederland reinigend, natuurlijk, verdiepend en een innerlijke reis.

Boek nu je zweethutceremonie in midden of zuid Nederland. Kies de dag en boek je ticket.

Geen evenementen gevonden!

Het aanbod van Innerchanges

Elke uitdaging die je ervaart in je leven is een kans om te groeien als mens, bedrijf en samenleving.
Ik ben graag jou weg naar onafhankelijkheid, authenticiteit en innerlijke vrijheid.
Top menu-circlecross-circle
Erik Roesink

Erik Roesink

Motivator, Trainer, Ademcoach, Trainingsacteur

I will be back soon

Erik Roesink
Hallo 👋 Heb je een vraag? Ik help je graag op weg!
Ik ben bereikbaar via:
chat